Vlad Popovici, Managing Director Kubis Interactive și prof de Social Media Strategy la Școala IAA, Modulul Digital, a venit cu Zvâc și l-a adus și pe Smeu la curs. Cele două zile super-intense au devenit dintr-o dată mai plăcute și mai interactive alături de Ioana (Zvâc, Head of Social Media la Kubis) și Dragoș (Smeu, General Manager la The Mavericks).
O privire generală
Să începem cu începutul – și anume cu o înțelegere globală a contextului în care discutăm despre Social Media, adică o serie de insighturi bazate pe cifre despre care ne-a povestit Vlad:
- Volumul de conținut produs în fiecare minut pe fiecare rețea de socializare este copleșitor
- Sunt 3.7 miliarde de utilizatori de internet, adică (doar?) jumătate din populația lumii
- Traficul de pe mobil a depășit traficul de pe desktop în 2017
- 90% din timpul petrecut pe mobil este petrecut în aplicații
- În 2020 vom consuma aproape numai conținut video (80% din conținut)
După ce ne-a prezentat amănunțit atât contextul global cât și cel românesc, Vlad ne-a atras atenția asupra calității:
„Cunoaște-ți targetul. Cunoaște-ți canalele. Construiește-le strategic!”.
„În Social Media, tu ca brand întrerupi userul din ceea ce face așa că asigură-te că ai ceva relevant de spus de fiecare dată”.
În focus: trendurile digitale
După ce am privit la trenduri din perspectiva canalelor sociale, ne-am uitat și la cele de comunicare digitală. Câteva learninguri:
- Experiența consumatorului rămâne o prioritate
- Content marketingul va crește: oamenii de marketing din B2B au raportat în proporție de 60% că marketingul prin conținut a fost mai eficient în 2017
- Comerț prin rețelele sociale
- Democratizarea AR-ului și VR-ului
- Inteligența Artificială
- Blockchain și cryptomonede
Am discutat apoi despre tendințe în dezvoltarea conținutului și colaborarea tot mai frecventă cu influenceri, considerând mai ales noile reguli de livrare a conținutului pe Facebook și Instagram.
We all <3 case studies
Am vorbit cu Zvâc în această sesiune interactivă și am discutat o mulțime de case-uri (for real sau rather ghosts), dintre care vă lăsăm câteva și mai jos.
Bineînțeles, chatbotii, Internet of Things, conturile de brand de Insta și cățeii nu au lipsit din discuție J Nu am uitat nici de voce – se spune că în 2020, 30% din sesiunile de browsing web nu vor avea un ecran!
Și cel mai probabil când vor avea un ecran îl vor folosi ca să proiecteze un obiect virtual în realitate:
Voi știați că Cinemagraphs nu sunt chiar atât de ușor de făcut pe cât ar putea părea?
E nevoie de cel puțin o zi de prep pentru o execuție bună, ca la un photoshooting. Dar, până atunci, ai aici câteva cinemagraphuri care să-ți delecteze ochiul.
Ne-am mai uitat la felul în care video-urile verticale au învins lumea, la 360 lives cu Periscope, la filtre & lenses amuzante și uneori branded și la umanizarea brandului.
Umanizare e probabil cuvântul cheie.
De-asta trebuie să vă arătăm acest spot:
Sau cum te joci cu userii atât de amuzant-rewarding încât să-ți privească produsul timp de 263 de ore în continuu?
Am văzut meme-uri de brand, real time marketing, la cum să transformi „o greșală onestă” într-o oportunitate. Remember Snoop Dogg @ Bogata?
Mai avem nevoie și de tooluri!
Cea de-a doua zi a cursului de Social Media a fost axată pe monitorizare, performance și analiză și care sunt tool-urile potrivite pentru asta.
Este foarte important să cercetezi ce se întâmplă cu brandul tău în Social Media, să asculți, să vezi ce se vorbește deja despre el, și chiar să engage direct cu consumatorii. Există câteva opțiuni și free în cazul în care nu puteți implementa un sistem de social listening complex (și plătit).
Performance & optimization – a Maverick!
La capitolul performance am avut invitat un Smeu, pe Dragoș Smeu de la The Mavericks care ne-a explicat principiile performance-ului dinamic, într-un exercițiu simpatic despre Wabi-Sabi și Kendama.
La finalul sesiunii, am vorbit despre Crisis Management și am făcut un mic exercițiu despre cum gestionezi o criză în Social Media.
Dacă te-am făcut curios, te așteptăm la următorul Modul Strategie de Marketing și Comunicare Digitală care va începe pe 12 aprilie!