În această toamnă ne-am alăturat inițiativei Guerrilla Camp care își propune să antreneze 15 (echipe de) tineri antreprenoir la început de drum. Cu ajutorul Afroditei Blasius, al lui Andrei Lăscuț,Bogdan Nițu și Eugen Mihai soldații din camp au înțeles cum stă treaba cu diferențierea, segmentarea, diferențele dintre strategia de produs și strategia de brand, utilitatea brandului, dar și partea financiară. Le urăm mult succes în continuare!
Iată ce ne-au povestit soldații despre experiența lor:
Să începem cu mamele… Mom O’Clock !
Pentru noi, mom o’clock este un nou membru al familiei, copilul căreia acum îi dăm viață, doar că de această dată, putem să alegem cum să arate și ce personalitate să aibă. Școala IAA ne ghidează în acest proces, oferindu-ne uneltele necesare și provocându-ne să gândim brandul pe termen lung.
Mi-a rămas în minte sfatul lui Andrei Lăscuț care ne-a recomandat să ne detașăm un pic de brand, să nu ne confundăm cu el, să îl lăsăm să respire și altceva decât aerul nostru. Prin urmare, ne-am pus pe șters tot ce am scris înainte și am luat-o de la capăt. Lucrurile bune au rămas, iar ce nu a meritat păstrat s-a dat de la sine deoparte.
Împreună cu Afrodita, gustăm chiar un pic mai mult din amintirea proiectelor de altă data precum segmentarea, poziționarea, strategia de marketing, source of business. Le aveam și noi în minte, “in the back of our head”, însă nu ne-am luat timp să le analizăm în detaliu. Acum le-am luat pe îndelete și am văzut și perspectiva unor ochi noi și obiectivi. Cu Bogdan Nițu am descoperit campanii digitale foarte faine și acum avem o serie de teritorii prin care să creăm “engagement” în comunicarea digitala de brand.

Ne bucuram enorm că Școala IAA s-a alăturat Guerrilla Camp pentru a ne oferi o experiență faină și extrem de utilă. Construim împreună branduri pe care să le vedem peste ani mari, sănătoase și puternice. În plus, suntem super încântate că mom o’clock face parte din cele patru proiecte care vor fi date drept temă cursanților de la Modulul Fundamente, tot la Școala IAA, pentru a pregăti strategia de comunicare. Nici prin vis nu ne-ar fi trecut această oportunitate!
Credem că toate lucrurile se întâmplă în viață cu un scop. Prin urmare, Școala IAA nu a apărut în viața lui mom o’clock fără rost. Puteți urmări poveștile mom o’clock pe Facebook sau pe pagina lor din Guerrilla Camp.
Să trecem la un alt ego… AlterEgo Technology
În propriul business ai tendința sa fii de 10 ori mai biased, pentru că hey, tu ești jupânul suprem, chiar dacă pe propria plantație. Și ești mândru de tine și tractorul tău, când te uiți la câmpul pe care singur îl ari și-l recoltezi. Și pui saci de marfă bună la drum, dar nu înțelegi de ce nu ți-i cumpără nimeni. Tu insiști că-i cea mai bună, că ai cules-o cu mâinile tale, e naturală, curată, de casă. Dar lumea n-o vrea și nu înțelegi de ce.
Ei bine, atunci vine unu’ care a mai văzut câmpuri și-ți spune că marfa ta e într-adevăr bună, dar la export. Că oamenii ăia înțeleg ce înseamnă să faci totul cu mâna ta, că pui suflet și că toate astea se reflectă în produsul final. Dar tu n-ai vândut la export, deci prima idee e să duci sacii direct peste hotare. Dar omul care te îndrumă îți explică de ce nu-i bine să vinzi materia primă, ci produsul final. Te întorci acasă și prelucrezi marfa din saci, o pui în borcane și ești gata să o exporți. Dar iar apare omul cel bun și-ți spune că ai borcane prea mari, prețul e prea mic, iar eticheta n-arată bine deloc. Deja-i prea mult, începi să crezi că nu faci nimic bine, dar te întorci acasă. Pui marfa în borcane mai mici, refaci eticheta și ești gata să cucerești lumea.

Pac! Iar apare omul ăsta bun. Băi, nene, dar tu n-ai alta treaba?!
Și îți zice că prețul e bun, eticheta e faină, dar ce-ar fi să le ambalezi pe toate într-o cutie de 6, iar clientul să plătească doar 5. Ce satan vrea ăsta de la mine?
Dar faci cutia, pui prețul corect și încep să vină clienții din străinătate. Încep să se miște lucrurile și să-ți vină idei. Ce-ar fi să pun pachetele astea minune și în niște magazine cu delicatețuri de pe la noi. Zis și facut. Descoperi că există și p-aici oameni ca afară. Și-ți mai vine o idee: ce-ar fi să vinzi mai multe pachete, la firme mari de la oraș. Și vezi că merge. Și după îți deschizi un magazin. Urmează al doilea și al treilea și vezi că marfa ta poate să ia alte forme, nu doar la borcan.
Te oprești. Te uiți inapoi. Nu mai lucrezi pe câmp, nu mai vinzi la marginea drumului, ci ai zeci de angajați care te ajută să-ți tot crești businessul, deși în esență tu faci același lucru.
Iar asta e o mică poveste a cursurilor noastre cu Școala IAA, unde am avut revelație după revelație. La început ai impresia că le știi pe toate, până apare un om bun care-ți mai arată câteva direcții, cum să te poziționezi corect, cum să te raportezi la preț și piață, unde să vinzi și cui, în ce cantități și overall cum să crești un business sănătos.
Ciprian si Ovidiu sunt agricultori pe vastele campuri alte internetului, unde ajuta developerii sa rezolve problema GDPR-ului, cu AlterEgo Technology.
Ii gasesti usor pe Facebook – AlterEgo, Ovidiu, Ciprian, poți citi pe Medium despre aventurile lor în antreprenoriat –AlterEgo, Ovidiu, și poți asculta pe Spotify muzica pe care lucrează.
Back to school – Hire up & Școala IAA
Imaginează-ți că ești un specialist în domeniul tău și îți vine o idee pe baza căreia vrei să îți construiești propriul tău business. Strângi câțiva parteneri în jurul tău care au o viziune similară și te apuci de treabă. La un moment dat în

această călătorie ești pus în fața unor întrebări:
Ce strategii de pricing există și cum îmi aleg prețul potrivit pentru produsul meu? Care sunt principalele motivații pentru care clienții ar interacționa cu brandul nostru? Cum pot să comunic cu clienții mei în era digitală?
La toate aceste întrebări am primit răspuns participând la cursurile de comunicare digitală și marketing organizate de Școala IAA – cel mai complex program de pregătire profesională destinat celor care lucrează în industria de marketing și comunicare.
Acum că am așezat pietrele de temelie, mai sunt și altele de pus la punct precum un plan de afaceri, strategia de social media, construirea unui buget de venituri și cheltuieli. Despre aceste zone urmează să primim lămuriri în următoarele cursuri de la Școala IAA, iar eu una aștept cu nerăbdare să stăpânesc “financiareza”, întrucât este domeniul cu care am interacționat cel mai puțin în experiența mea de până acum.
Mulțumesc Școala IAA și Guerrilla Camp pentru oportunitatea de a-mi dezvolta skillurile necesare antreprenoriatului și vă invit pe toți să vă înscrieți pe platforma noastră – http://www.hireup.ro/.
Mulțumim profesorilor care s-au implicat în susținerea antreprenorilor din camp! Ne bucurăm de fiecare dată să punem umărul la creșterea competențelor de marketing și comunicare și cu atât mai mult când întâlnim tineri fondatori ai unor start-up-uri în care cred și investesc cu pasiune. Felicitări și mult succes!