Sfaturi de la Școala IAA pentru absolvenți și viitori strategi digitali

Cea de-a șaptea ediție a Modulului de Marketing și Strategie Digitală s-a încheiat cu brio pentru toți cursanții și le urăm succes și campanii strategice, inspirate și creative!

Joi au susținut examenul final, o propunere de strategie digitală realizată pe grupe, pentru brandul JUICEit. Juriul i-a reunit pe Bogdan Nițu (profesor al Școlii și fondator Webstyler) și Andrei Lăscuț (de asemenea profesor și fondator The Temple Agency), Laura Ionescu (șefă de promoție la ediția #7 și Head of Copy la Tribal Worldwide România) cât și fondatoarele JUICEit, Ana și Roxana.

Finalizarea prezentărilor a fost un moment plin de emoție, de nerăbdare și curiozitate față de viitor, profesional, dar nu numai.

Rămâne doar să îl construim, cât mai bine, împreună. Și pentru asta am vrea să împărtășim câteva din sfaturile discutate în sesiunea de închidere, pentru un strop de inspirație.

Ce le-au recomandat Andrei, Bogdan și Laura proaspeților absolvenți

Bogdan a punctat că întâi vorbim de strategie și mai apoi de strategie digitală. Adică „dacă ai o strategie solidă, cu research în spate, cu analiză serioasă a brandurilor și o înțelegere în profunzime a consumatorului pe care îl targetezi, o poți aplica atât în digital dar nu numai.

haideți să provocăm gândirea în utilitate, ca reflex. Să începem să gândim automat consumer centric și NU brand centric.

Când ați venit la Școală vedeați lucrurile foarte brand centric, și mă bucur să văd ca asta s-a mai schimbat”.

Andrei ne-a sfătuit să nu ne îngrijorăm dacă modul de gândire strategic, așezat, corect, pe care studenții și l-au însușit după acest modul nu este îmbrățișat de managerii și de compania în care lucrăm.

Nu te împiedică nimic să îți faci tu strategia și apoi să construiești pe ea, fără să le-o arăți. Și rezultatele vor începe să vină iar managerii voștri nu-și vor explica exact cum s-a întâmplat.

Continuă: „eu am mers pe drumul meu și nu m-a împiedicat nimic. Și ăsta e antreprenorul : omul care își vede de propriul drum și nu se oprește. Pentru că viața reală nu se aliniază la dorințele noastre. Tu trebuie să ai propria strategie, (aprobată) cu tine însuți.”

Laura (Luluts) i-a încurajat la rândul ei, tot printr-o poveste personală, despre cum a procedat în agenție după ce a terminat Școala. Chiar dacă este copy și nu strateg, a ales să facă ea strategia digitală pentru un pitch, pe modelul învățat la Școală, și, surpriză !, chiar au câștigat pitchul.

„Să nu uităm că digitalul e încă foarte executional când ar putea fi mult, mult mai mișto!

Cum s-a văzut din unghiul antreprenorului

Ana și Roxana, fondatoarele JUICEit, au apreciat foarte mult experiența și ideile primite și ne-au împărtășit puțin din viața de antreprenor din România : „în afară de producția propriu-zisă a sucului, facem totul singure”.

„Ne-a ajutat să vedem cum e perceput brandul nostru de voi, și mai ales de o grupă cu mulți băieți, pe care nu îi targetăm, nici nu i-am inclus în research. Multe idei ne vor ajuta să construim mai departe și clar că ar trebui să ne gândim mai mult la strategia de brand”.

Bogdan a remarcat cum poate cea mai la îndemână rută de creație nu a fost abordată de nicio echipă : storytellingul pornind de la numele produselor.

Câteva gânduri de la studenți

Alex Vladu a considerat Școala IAA un exercițiu de sinceritate, și  a observat cât de greu le-a fost să iasă din inerția, rutina jobului. I-a plăcut să lucreze pe un start-up brand, și modul în care modelezi, „jonglezi” cu targetul.

Lui Cătălin i-a plăcut atât de mult modul de lucru și de gândire încât se teme că nu îl va putea aplica în sensul său complet, real și de impact la job. Dar Andrei a dat soluția pentru oricine se teme de asta (mai sus).

 

Am deschis Școala și profesorilor din AcademIAA

De asemenea, începând cu această ediție am experimentat deschiderea Școlii către profesori din programul AcademIAA și le-am avut invitate pe Andreea Barbu (Facultatea de Marketing, ASE), și Mădălina Moraru (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării), care vor căuta să aplice cât mai mult din instrumentele de predare și din hard-knowledge-ul acumulat la clasă.

Iată și câteva gânduri de la Mădălina Moraru:

„M-am bucurat enorm să particip la cursurile școlii IAA dedicate modulului de Digital Strategy, nu numai din motive didactice, dar și personale. Este un sentiment aparte când te simți înconjurat/ă de tineri din industrie, care deja lucrează, și vin să fie mai buni, să  devină profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Am venit să învăț lucruri, să

mă simt mai aproape de era digitală, să vorbesc mai clar pe limba generației cu care interacționez zilnic. Mi-a plăcut enorm să văd că metoda ” learning by doing” funcționează atât de bine și am înțeles clar că abordările din academicul clasic trebuie să fie mult mai concrete.

Acum, la sfârșit, deși am fost un observator grație programului AcademIAA, nu un student obișnuit, aș lua-o de la capăt sau aș dori să mă înscriu la celelalte module să privesc studiul advertisingului din prisma celor ce lucrează exclusiv din domeniul acesta. Aș fi un profesor mai inspirat, așa cum m-am simțit la fiecare oră dintre cele petrecute în timpul Modulului digital. O spun din convingerea celui ce a venit cu plăcere și ar încerca astfel de experiențe oricând, aici, din nou. Să simți că vrei să înveți continuu este cu adevărat o mulțumire sufletească aparte.”

În loc de final

Andrei i-a încurajat pe cursanți să nu uite de ce au trecut prin această experiență, de ce au urmat acest Modul de Strategie Digitală – lucrurile pe care le-au înțeles și învățat acum, vor rămâne cu ei pentru întotdeauna, să nu se mai îndoiască niciodată de ceea ce știu.

Provocarea pe care le-a lansat-o el proaspeților absolvenți a fost ca peste jumătate de an – un an să îi arate ce proiect, campanie, brand au creat având ca fundament gândirea strategică dobândită la Școala IAA.

Articole similare