Mavericks: Dragoș Smeu povestește despre implicarea în cauzele sociale și oferă sfaturi pentru ONG-uri și branduri la început de drum

Dragoș Smeu, este invitatul permanent al lui Vlad Popovici (GM Kubis Interactive) la Modulul Strategie de Marketing și Comunicare Digitală și General Manager la Mavericks. The Agency.  La Modulul Digital predă performance media, în cursul „Strategie de Social Media”, alături de Vlad și de Ioana Zvâc (freelancer creativ și partener Dume de mestecat).

Dragoș la Modulul Digital, povestind despre performance media

Cei de la Mavericks privesc performance media cu o abordare umană și au început anul lansând o campanie dedicată ONG-urilor. Și-au pus la bătaie know-how-ul pentru a ajuta 10 ONG-uri să își transmită mai eficient mesajele.

Ne-a bucurat inițiativa de a face lumea mai bună prin cunoștințele și abilitățile pe care le avem, fiecare dintre noi, așa că l-am luat pe Smeu la întrebări despre cum merge campania și ce sfaturi poate da, în general, ONG-urilor și brandurilor care vor să-și eficientizeze comunicarea.

Felicitări pentru implicarea socială prin oferirea de work pro-bono pt 10 ONG-uri! Cum merge, sunt mulți candidați, aveți deja vreun ONG selectat?

Mulțumim frumos! Da, numărul ONG-urilor care au aplicat a fost mult peste așteptări, ajungând la 104 după doar o săptămână. Au aplicat ONG-uri din domenii de activitate foarte variate, de la organizații studențești la cauze legate de mediu, sănătate, educație ceea ce ne arată și că este o foarte mare nevoie de digitalizare în rândul ONG-urilor.

Cum crezi că s-ar putea scala un astfel de model, în care companiile să ofere din know-how-ul lor pentru societate, pe bune)?

E greu de spus cum s-ar putea scala; ține foarte mult de viziunea fiecărei companii și cum vedea ea lumea în care trăiește. Pentru noi este foarte important să dăm ceva înapoi comunității și modul în care putem face cât mai mult bine în comunitate este prin amplificarea cauzelor ONG-urilor.

În ceea ce privește decizia de business și scalabilitate, noi am mers pe principiul pareto, de 80-20.

Am terminat anul cu aproximativ 50 de clienți în portofoliu și am zis că putem să ajutăm extra un 20% din portofoliu, adică 10 ONG-uri.

Nu este deloc puțin și va fi un efort susținut pe parcursul anului dar este o muncă prin care fiecare OM din echipă va înțelege mai bine că ceea ce face el afectează direct societatea în care trăim și jobul pe care îl are poate fi mult mai meaningful decât obținerea oricărei rate de conversie sau cost pe conversie.

Sursă: Volkan Olmez, Unsplash

Mi-aș dori ca începând cu 2020 să fie cât mai multe agenții care să ofere pentru început poate și un 10% din serviciile lor pro-bono. Sunt multe cauze care au nevoie de un pic de ajutor să-și facă vocea auzită și în modul acesta am face lumea în care trăim un loc ceva mai bun.

Speranța aceasta cred că se poate și concretiza în realitate pentru că pe parcursul campaniei am primit multe felicitări dar și parteneri în zona de SEO sau web development care s-au oferit să ajute și ei o parte din ONG-urile care au nevoie de serviciile pe care ei le oferă.

Cred că principiul comuniunii ni s-ar potrivi mult mai mult decât individualismul de care dăm uneori dovadă

(vezi și campania Trăiască capra vecinului) așa că dacă scânteia unei colaborări mai strânse între mai multe agenții o reprezintă ONG-urile, cu atât mai bine!

Câteva tips & tricks pt ONG-uri și branduri care sunt la început de drum în ceea ce privește performance media? Cu ce ar trebui să înceapă când nu au nici buget mare, nici notorietate mare în Google?

Ar fi multe lucruri de spus și făcut pentru ONGuri dar mai important mi se pare să își rezolve problemele de fond. Și când mă refer la probleme de fond prima ar fi cea legată de inventarierea proprietăților digitale și marcarea lor într-o strategie coerentă pe 2019.

Ar trebui să existe o comunicare ongoing pe parcursul anului, nu doar în momentul în care toate ONG-urile comunică (campania de 2%) și ar trebui folosite la maxim toate canalele de comunicare dar și oportunitățile pe care le au ONG-urile.

Una din oportunitățile insuficient fructificate de ONG-uri este reprezentat de Google Grant în valoare 10.000 USD/ lună pentru ONG-uri. Nu sunt foarte multe ONG-uri care au aplicat iar din cele care au primit Grant-ul sunt foarte puține cele care cu adevărat folosesc acest buget media pentru a aduce trafic către site-ul organizației.

Pe lângă partea aceasta de media un alt lucru fundamental pe care ar trebui să îl rezolve în 2019 ar fi partea de tracking și de monitorizare exactă a traficului care intră pe site; ar trebui să știe care este acțiunea principală pe care doresc ca userii să o facă în site, să vadă de unde vin utilizatori la ei pe site, care este profilul lor demografic ca mai apoi să adapteze strategia media și de comunicare.

Ce trenduri urmărești în special în acest moment (poate ne dai si niste link-uri de resurse la care apelezi)?

În ceea ce privește trendurile, trăim într-un paradox al informației. Avem foarte multă informație, suntem inundați cu știri, trenduri și noi apariții așa că nu știu aici cu ce altă informație aș putea să vin. Urmăresc pagini de tech & com din afară, agenții globale și trendurile locale.

Important mi se pare pentru anul acesta să ne oprim puțin, să ne tragem răsuflarea și să admirăm peisajul digital din care facem parte și mai ales să avem parte și de puțină introspecție.

Am alergat cu toții într-un sprint susținut fie de capra vecinului, fie ceea ce vedem în afară, fie de numere pe care vedem că digital le aduce. Dar poate fix acest lucru din urmă, partea cu multe numere ar trebui să ne asigurăm că o înțelegem complet și mai apoi să construim viitorul plecând de la datele pe care le avem.

So, înainte de toate, partea aceasta nevăzută, țevăraia din subsolurile codului sursă al site-ului și partea de insights a paginilor din social media ar trebui analizate mai mult ca mai apoi să vedem ce oportunități și ce trenduri putem aplica, contextualizând la datele și cifrele pe care noi le vedem în asset-urile noastre digitale.

 

Întărim și noi sfaturile de la Smeu, încurajându-vă să vă uitați în primul rând în propria curte, să intrați în cifre sau să stați de vorbă cu beneficiarii programelor voastre sau userii produselor și, bineînțeles…

#NeverStopLearning!

 

Sursă: Alexis Fauvet, Unsplash

Articole similare