În weekend, Bogdan Nițu le-a pregătit o super surpriză cursanților digitali de la Școala IAA. L-a invitat pe Matei Curtașu, noul Executive Creative Director GMP & Webstyler (co-CD alături de Olivia Bașag, pentru exactitate) să împărtășească și să inspire cu povești de creativ internațional. Matei a povestit despre campania Hornbach – the Hammer, despre Fanta 100, și lansarea Nike+, iar la final am avut și un crowd-generated interview.
Dar să începem cu începutul….
Matei e the creative hybrid: vorbește emoji, e un povestitor înnăscut, a câștigat premii la mai toate festivalurile serioase de advertising din lume și îi place să crească tinere talente. A lucrat în New York, Berlin, Moscow, Copenhagen, Hamburg, și, acum, și București și a jurizat New York Festivals și SXSW Interactive. Printre clienții pentru care a lucrat Matei se numără Google, adidas, Nike, AT&T, CNN, Hornbach, Netflix, Mercedes-Benz, Amazon, IBM.
Matei a fost elev al Miami Ad School și s-a bucurat, apoi, să revină ca profesor și să dea astfel înapoi Școlii care l-a format. Această energie, dorință de a da mai departe din experiența sa am simțit-o și sâmbătă, când Matei ne-a arătat unele din cele mai dragi campanii pe care a lucrat.
1/ Hornbach Hammer
Povestea pe scurt, este că Hornbach a achiziționat un tanc rusesc și a făcut mii de ciocane din el. Ultimele 700 au fost parte dintr-un concurs de User Generated Content: „arată-ne dragostea pentru ciocan și e posibil să îl primești”. Pregătirea campaniei, de la briefingul inițial, a durat 8 luni.
Puteți urmări case study-ul pe linkul de următor:
2/ Fanta 100 – 100 things to do before you are 18
Matei a scris aproximativ 5000 de challenge-uri pentru această campanie, timp de 2 luni de zile…din care au rămas cele 100. Dar nu vedea asta ca pe o problemă, pentru că adesea feedbackul argumentat al clientului era just.
Un alt exemplu minunat de User Generated Content. Nice & playful!
3/ Google Urban Escape Plan
Google a vrut să își reafirme poziționarea de „the ultimate travel companion/ map” iar insightful de la care a pornit campania a fost că germanii merg tot în locurile în care au mers toată viața.
Putem spune că a fost vorba de o „dramatizare a utilității, pentru că Google caută mereu să își arate relevanța, să își demonstreze utilitatea pentru oameni”, a adăugat și Bogdan.
La final, un crowd-generated interview
Dacă ai lucrat în atâtea agenții, cum ai simtit diferențele astea culturale la nivel creativ?
Matei – Te ajută mult să fii outsider, pentru că doza de obiectivitate e foarte mare. Și văd asta și acum, la GMP. Dar știi cum e: toți râdem, toți plângem, toți ne uităm la filme, toți bem bere și toți ne îndrăgostim de povești. În creație e despre storytelling. Contează foarte mult ce set-up îți dă strategia.
Care e procesul creativ prin care treci tu?
Matei – Procesul creativ depinde foarte mult de client și de campanie. E vorba despre rezolvarea unei
probleme, cum să iau problema unui client și să o rezolv în cel mai creativ fel. Cum ajung acolo… sunt tot felul de cărți, de teorii despre cum să fii mai creativ, să ai gândire laterală…. Pentru mine a fost mereu important să mă distrez când lucrez, să fie fun. Să ai un proiect de care să te îndrăgostești atât de mult, încât să vrei să lupți pentru el în fiecare zi, și să vrei să îl faci, whatever it takes.
Cum știi că ai ajuns la Idee?
Matei – Când ai momentul ăla și zici „holy shit, we’re up to something”. Și asta poate să vină și de la strategie, multe vin așa. De exemplu, campania la Google a fost rezolvată foarte bine de strategie și noi a trebuit doar să adăugăm la asta.
Hornbach nu a avut un insight, dar la Google băiatul de la strategie cu care lucram a venit cu insightul. A zis „uite, nemții nu merg foarte mult să exploreze locurile noi, hai să schimbăm asta. Hai să facem o campanie prin care să încurajăm oamenii să meargă să vadă ceva nou.” Deci totul a pornit de la el, noi (n.a – creația) am făcut un logo, am făcut un site, dar ideea era deja acolo. Și era mișto.