Logo nouRO IAA school

Georgeta Dendrino, Interact: „avem responsabilitatea de a ne aduce contribuția, oricât de mică ar putea ea părea”

Georgeta Dendrino este antreprenoare de succes, executive coach și mentor într-o mulțime de programe, Managing Director Interact Solutions cât și trainer la Modulul Marketing și Comunicare Strategică. Punctele sale forte sunt dezvoltarea managementului, îmbunătățirea performantei, dezvoltarea carierei, strategia afacerii si resurse umane.  În timpul liber îi plae să citească, să scrie, să conducă și să călătorească și să descopere noi parfumuri de nișă.

Bună, Georgeta și mulțumim că ai acceptat să stai la povești cu noi 🙂

Povestește-ne puțin despre Interact Business Communication și cum a evoluat compania în ultima vreme.

Interact a început în 1997, avea atunci trei acționari, iar eu am fost prima persoană care a ținut un curs aici. La câteva luni, cele trei s-au despărțit iar eu am devenit acționar la scurt timp, cu 50% din business. Din 2006 suntem în altă formulă însă, am eu pachetul majoritar iar ceilalți acționari sunt dintre cei care au fost alături de mine de-a lungul timpului. Avem un mecanism prin care cei care aduc valoare în business pot deveni acționari.

Astfel, un trainer foarte bun, cu experiență în Interact, cu capacități de dezvoltare a businessului, poate deveni business associate, ceea ce înseamnă că întâi primește o parte din profit, apoi devine acționar.

Mă bucur că suntem una dintre firmele relevante în piața de training din România și că avem și clienți în alte țări.

Ce fel de coaching practici, care este abordarea ta?

Eu am urmat un Executive Master de Coaching și Consultanță la Insead. Am vrut să merg către educație în coaching, nu doar către un training. Masterul la Insead, una dintre cele mai bune școli de business din lume, a durat doi ani, iar abordarea este una psihodinamică. Paradigma aceasta presupune că aplicăm niște lentile psihodinamice studiului comportamentului în organizații. Premisele de la care pleacă abordarea sunt:

În primul rând, există niște motive raționale în spatele oricărui comportament al omului, chiar și pentru acțiuni ce par iraționale.

În al doilea rând, de o parte mare a activității noastre mentale – trăiri, frici, motive – nu suntem conștienți, deși acestea afectează realitatea conștientă și chiar starea noastră de bine. Toți avem partea noastră de umbră, zone oarbe, pe care nu le știm, uneori chiar nu vrem să le știm.

În al treilea rând, nimic nu spune mai mult despre o persoană decât felul în care își gestionează și exprimă emoțiile. Emoțiile dau conotații pozitive și negative experiențelor noastre, ne afectează preferințele și alegerile, modul în care interacționăm cu lumea. Emoțiile stau la baza reprezentărilor pe care ni le formăm despre sine și despre ceilalți, iar acestea ne ghidează relațiile în viață.  Modul în care cineva percepe și își exprimă emoțiile se poate transforma cu timpul, sub influența experiențelor sale de viață.

A patra premisă de la care pleacă această abordare este aceea că dezvoltarea umană este un proces inter- și intrapersonal. Suntem produsul experiențelor noastre trecute, iar aceste experiențe, inclusiv cele inițiale, cu părinții sau cei care au avut grijă de noi când eram mici, continuă să ne influențeze pe parcursul vieții.

Paradigma clinică scoate la suprafață forțele ce stau la baza comportamentului uman. Aduce lumina în mintea omului – de multe ori plină de aspecte întunecate, inconștiente. Dacă înțelegem motivele acestor zone întunecate, putem spera să le gestionăm, să le controlăm.

Ai o mulțime de colaborări cu asociații profesionale. Ne poți povesti puțin despre această activitate a ta? Cum se împletesc ele (și când mai rămâne și timp pentru alte activități – odihnă, cultură, sport, etc)?

Așa este, sunt implicată în multe:

Am diverse roluri în aceste organizații, de la membră în boardul non executiv la mentor și coordonator de mentori, coach; firul comun este cel al dezvoltării individului, al educației, al contribuției la o societate mai dezvoltată.

În timpul liber îmi place să citesc, să merg cu mașina, să călătoresc, să merg la magazine cu parfumuri de nișă. Am câteva pasiuni care îmi dau energie atunci când îmi este mai greu.

În alte spații culturale women empowermentul este o tematică super importantă – cu Diversity, Equality & Inclusion officers și campanii constante care își propun să reducă diferențele salariale dintre femei și bărbați. Cum vezi tu lucrurile, din poziția ta din cadrul Professional Women’s Network România?

În România situația se pare că nu este atât de rea. Cumva, avem multe femei în poziții de management iar salariile nu prezintă diferențe mari.

Cred însă că există multe tipuri de discriminări în societatea noastră, iar ele vin din nivelul de educație, cultură națională, modul în care societatea gândește.

Pentru a schimba mentalitatea este nevoie însă de eforturi susținute și pe termen lung de educație, de investiție în gândirea critică, de expunere la alte culturi, de renunțare la egocentrism și de acceptare că mai avem de învățat, de regulă toată viața.

Nu vreau să dau un mesaj pesimist, însă va fi nevoie de generații pentru a schimba modul de gândire al unei țări. Avem însă responsabilitatea de a ne aduce contribuția, oricât de mică ar putea ea părea. Ce se întâmplă în multe cazuri, fuga spre alte țări, nu reprezintă o soluție constructivă deloc.

Georgeta Dendrino. Din arhiva personală.

Ești de asemenea implicată în multe activități de mentorat și coaching. Care ar fi 3 learninguri, sfaturi pe care le-ai putea împărtăși din lucrul cu mentees & coachees ?

Aș spune că e bine să avem mentori pe tot parcursul vieții. Ei vin în viața noastră și, uneori, nu ne dăm seama, îi lăsăm să treacă. Uneori învățăm ceva de la ei, alteori ne purtăm urât tocmai cu cei care au văzut ceva în noi și ne-au încurajat, netezit drumul.

Colaborarea între mentor și mentee este una din care ambele părți au de învățat. De multe ori se leagă o relație pe termen lung între cei doi.

Îmi place să compar această relație cu cea dintre Pinocchio și Jiminy Cricket. Greierele vine cu experiența lui, perspectivele lui, cel care ia deciziile însă este Pinocchio. Păpușa de lemn devine copil când trece de niște momente dificile, niște praguri inițiatice, când învață ceva din ele.

Toți trecem prin astfel de momente în viață. Un mentor ne poate susține să trecem mai bine, mai ușor, să luăm decizii informate. Recomand oricui să aibă mentori, oameni care să le dea perspective, sfaturi, să îi asculte.

Interact Business Communications colaborează – prin tine sau Alina Doica sau alți facilitarori cu Școala IAA de mulți ani. Cum ai observat – fie implicată direct fie din poziția de observator/ manager această colaborare?

Colaborăm, într-adevăr, de mulți ani și mulțumesc Laurei Tampa și Afroditei Blasius, pentru încrederea pe care ne-ați dat-o.

Am avut mereu o experiență foarte bună, aș îndrăzni să spun că a culminat, pentru mine, cu simularea de business pe care am ținut-o în martie 2022, Business Value Creation.

M-am bucurat să văd niște oameni foarte implicați, constructivi, care, deși aveau ei înșiși experiențele lor, voiau să învețe. Iar asta este mare, mare lucru, într-o perioadă când mulți cred că dacă au citit trei pagini într-un domeniu, știu tot. Felicitări pentru cum i-ați selectat și felicitări lor! Eu cred că de astfel de oameni avem nevoie, de acest tip de mentalitate deschisă.

În ce constă business value creation simulation-ul pe care l-ați „jucat” în cadrul modulului strategic? – Consumer Marketing Today®️

Este una dintre simulările de business, licențe de la BTSI, pe care noi îi reprezentăm în România din 2004. Este cursul meu preferat. Are toate funcțiunile unei firme: de la supply chain la producție, marketing, vânzare, resurse umane, financiar, advertising. Practic, participanții iau decizii în toate zonele unui business, își fac strategia, învață să completeze și să analizeze cele trei documente financiare de bază (balance sheet, income statement și cashflow statement), apoi analizează impactul deciziilor lor în profitabilitatea firmei, experimentează un elevator pitch în fața acționarilor.

Simularea aceasta este ca un MBA experiențial în câteva zile.

Cum vezi actuala generație de brand managers, brand strategists ? Care ar fi mesajul tău pentru ei (sau pentru cei care sunt acum mai la începutul acestui drum)

Pot să spun despre cei pe care i-am cunoscut în programul Școala IAA. Ei m-au impresionat prin dedicare, deschidere către învățare, curiozitate, feedback, asertivitate, empatie, respect față de ceilalți, gândire critică. Dacă ei sunt reprezentativi pentru generație, atunci viitorul sună bine.

Care sunt resursele tale „obligatorii” dintr-o săptămână, de unde îți culegi inspirația – newsletters, podcasts, reviste..?

În fiecare dimineață ascult 1-2 podcasturi, ceva pe Youtube, în timp ce mă pregătesc să plec, fac cafea, fac ceva exerciții pe bicicletă. Citesc articole pe Twitter sau Linkedin. Desigur că mă uit și pe Facebook sau Instagram dar e mai degrabă un automatism. Ascult și câte ceva din platforma Thrive, despre wellbeing, cum gândim, leadership.

Altfel, citesc cărți de business și beletristică. Eu am făcut facultatea de limbi străine, la bază sunt profesoară, dacă nu citesc beletristică, poezie, mă simt sărăcită, parcă nu mai am suficiente resurse interne.

În plus, atât de multe s-au schimbat de când am terminat eu ultimul master, în 2016, încât numai citind, învățând mereu, putem fi contemporani cu epoca noastră.

Dar all time favs – cărți, filme, articole pe care le-ai recomanda oricui, dar mai ales celor care vor să se dezvolte ca leaderi?

Am multe, dar voi spune despre câteva.

Filme:

  • New Amsterdam
https://youtu.be/ZvMCbzrToAo
  • The Moneyball
  • Any Given Sunday
  • Collateral Beauty
  • La Grande Bellezza
  • Ultimul Împărat

Cărți de business:

Beletristică

Toți marii scriitori ai lumii, de la Dostoievski la Balzac, Proust, Michel Tournier, Celine, la Vargas Llosa, Milan Kundera, Edgar Allan Poe, Shakespeare, Hemingway, Mark Twain, Umberto Eco, Marquez, Isabel Allende, Goethe, Charles Bukowski și cât de mulți alții. Aș recomanda și Biblia, sunt atât de multe povești acolo pe care marii autori le-au reinterpretat. Întreaga istorie a culturii este un lung șir de metafore, diferit intonate, cum spunea Borges.

Învățăm mult din cărțile de business dar fără literatură, fără poezie, pictură, muzică, suntem niște suflete sărace, niște minți minimalist mobilate, care greu pot face conexiuni.

Vă amintiți de replica aceea din filmul Filantropica: ‘Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește de mâncare.’ Nu poți spune povești dacă nu iți antrenezi continuu mintea, dacă nu o expui la interacțiuni cu alte minți.

Care sunt itemurile sine qua non ale unui (business) leader de mâine?

În primul rând e important să fie contemporan cu timpul în care trăiește, să învețe continuu și să fie la zi cu tendințele pieței, ale generațiilor noi. Acestea presupun un mindset orientat către învățare, o mentalitate deschisă.

Apoi, să fie preocupat de cunoașterea de sine și de înțelegerea celorlalți.

Preocuparea față de societate, implicarea în proiecte de sustenabilitate, cred că îi vor aduce aprecierea din partea echipei, mai ales când e vorba de generația Z.

Ar fi bine să aibă grijă și de sine însuși. Așa cum are grijă să își încarce telefonul în fiecare noapte, e bine să își reîncarce și propriile baterii, să se odihnească, să doarmă, să aibă mai multe preocupări, activități diverse, oameni diverși în jur, astfel încât, dacă un pilon se prăbușește, să aibă pe ce să se sprijine.

Mulțumim mult, Georgeta, pentru gândurile pline de autenticitate și relevanță!

#NeverStopLearning

Articole similare

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele