Logo nouRO IAA school

Despre influencer marketing și alți „demoni” cu Chinezu

Cristian China-Birta s-a alăturat recent comunității IAA și am prins momentul să-l invităm să ia parte la seria noastră de interviuri cu leaderi creativi & antreprenori locali. Enjoy!

Iar dacă încă nu știi cine e Cristian China Birta, bagă un ochi aici.

Poți vedea aici întreaga serie de inspirație de la Școala IAA pentru cu actuali leaderi creativi și de business din România pentru leaderii viitori 🚀


Salutare,

Suntem super bucuroși că ai hotărât să te alături comunității IAA! Welcome!

Ești unul dintre primii, dacă nu primul influencer local 😊 Iar acum „piața” e super aglomerată ! Cum vezi tu lucrurile, cum s-a dezvoltat această industrie de mai bine de 10 ani de când activezi tu ca „mare maestru de isprăvi 2.0” ?

Asta cu ”primul” este în funcție de care parte a puștii ești 😀 Da, știu, sunt bătrân, merci că îmi aduceți aminte, chiar apreciez… Am prins industria asta de influencer marketing încă din perioada în care nu se numea așa. La început au fost bloggerii, apoi au venit vloggerii, apoi cei de pe Facebook au început să fie vizibili, apoi au venit celebritățile care au simțit că e rost de beneficii. Ca să nu mai vorbim în ultimii ani de explozia Instagram și mai ales TikTok. Aș zice că în 10 ani de zile industria asta a crescut de cel puțin 10 ori. Doar că asta vine la pachet cu mai multe provocări. Una dintre ele fiind răspunsul la întrebarea ce este un influencer. De aceea am și scris cartea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?”. Ca să răspund la această întrebare. Și la multe altele. Pe care le-am tot auzit în acești 15 ani de când fac marketing digital la nivel profesionist.

Ce campanie influencer-driven te-a impresionat recent ? Și una locală și una internațională, că așa-i frumos 😀

O să stric toată poezia din acest interviu pentru unii… Căci pentru mine campaniile de succes nu sunt cele care arată frumos, plăcute ochiului sau ceva de genul acesta. Ci cele care arată bine și foarte bine în excel. Iar din punct de vedere al eficientizării cheltuirii bugetului clientului (cam asta e treaba unei agenții, zic), imensa majoritate a campaniilor cu influenceri nu au ceva ”sclipicios”. Ci sunt pe sistem de eficiență maximă : mesajul potrivit pentru un public potrivit prin intermediul unui influencer potrivit ca să conducă la cele mai mari conversii (sau alte obiective) posibile. Așa că nu pot să dau exemple, sincer…

Și, „Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia ?” ? care e treaba cu volumul pe care l-ai lansat, ne poți spune pe scurt ? Și cum merge, îl ia lumea ?

Cartea scrisă de Cristian China-Birta este disponibilă în Cărturești.

Sunt câteva luni de când am lansat cartea. Și din sutele de reacții strânse deja, se evidențiază una la modul major : cartea este cel mai tare manual despre influencer marketing din România. Sigur, ajută și faptul că este primul și, până în acest moment, singurul 😀 Dar cam așa este. Nu i-aș zice manual. Pentru că nu este scris în stilul sec de manual. Și nici nu mi-am propus să fiu ceva mare pedagog pe linia asta. Dar mi-am propus să pun în carte experiența mea de vreo 15 ani de când fac, într-un fel sau altul, management de influenceri. Și mi-a ieșit. Mă rog, așa zice lumea. Că e utilă și să aduce multă lumină printre cei care nu sunt familiarizați cu industria aceasta.

Cu Kooperativa 2.0 cum merge ? Ai vreo campanie recentă de care ești mândru și ai vrea să ne povestești ?

Deși sunt un mare arogant (a se citi lăudăros atunci când este cazul), parcă mi-e nu știu cum să încep să îmi ridic în slăvi agenția 😀 Dar, totuși, pentru că e proaspătă, aș zice că #DelicioUS!, platforma de comunicare pentru Departamentul de Agricultură al SUA e ceva ce merită văzut de cât mai mulți români care vor să afle despre mâncare și băutură americană de calitate. Și mi-a mai plăcut campania #Generația30, pe care am făcut-o la aniversarea a 30 de ani de RFI Romania. O campanie integrată, care a strârnit oareșce ecou în anumite cercuri. Și care mi-a rămas la suflet.

Acuma vine întrebarea grea : pe un segment suntem în competiție parțială, Școala IAA și cursurile tale de strategie social media. Totuși, la manual zice că uneori concurența determină creșterea categoriei și deci mai mult business pentru toți actorii.

Ce zici, e? Se pot susține reciproc cele 2 inițiative (mai ales că cursurile pe care le oferi tu merg nișat către strategia SoMe pe când Școala IAA se ocupă global de strategia de brand, acroșând-o și pe cea de social ?)

Aici răspunsul meu este un mare DAAAAAA! Din punctul meu de vedere există prea puțini oportunități de a învăța prin astfel de cursuri pentru cei care vor să se ”lumineze”. Nu doar că nu mi se pare că este o competiție între noi, dar salut cu tot entuziasmul astfel de complementarități. Pentru că, direct spus:

cred că toți cei care suntem în agenții ne dorim clienți care să vină la noi când deja știu cât de cât despre ce este vorba cu serviciile pe care le oferim. Ca să nu mai irosim timp și nervi explicând chestii de bază, care de multe ori să nu ducă la nimic concret.

Așa că salut, susțin și sprijin cursurile de la Școala IAA cu mare drag!

Ni se par tari experimentele tale din Social media, „A fii sau a nu fi”. Și vorba bunicii tale e de aur („unii prea sunt în părerea lor”) și modul acesta degajat în care vorbești în „cuvinte mici” de lucruri mari, precum biasurile cognitive, antrenate bine mai ales în SoMe. Te ajută oare aceste experimente și la brandul personal ?

Ajută enorm. Pentru că, în timp, oamenii au înțeles că de la mine se pot aștepta de la orice. În sensul bun. Și în sensul că nu am făcut niciodată nimic ca influencer (atât cât sunt) sau ca owner de agenție dacă nu am experimentat întâi pe pielea mea. Care mi se pare de departe cea mai bună formă de a învăța. Sigur că există riscuri. De oameni care resping stilul meu și care mă consider oarecum tălâmb atunci când împing experimentele prea departe. Doar că ei nu mă interesează, nu sunt în targetul meu. Publicul cu care rămân după astfel de experiemente este ceea ce mă interesează.

Cât despre cuvintele normale pe care le folosesc, asta vine după ani de experiență în care încercam să mă arăt mai deștept (așa cum sunt, de altfel :D). Până am înțeles că oamenii mă urmăresc nu neapărat pentru deșteptăciunea mea, ci pentru că explicam din ce în ce mai bine chestii complicate în limbaj simplu. Așa, ca exemplu:

un antreprenor a printat pe o foaia titlul unui capitol din cartea mea și și l-a pus pe perete la birou. „Ca să scoți ceva, trebuie să bagi ceva”.

Acesta era titlul. Despre care antreprenorul respectiv zicea că e cea mai bună formulare a antreprenoriatului, de înțeles de oricine.

Pare că lucrezi continuu la prezența ta online și la brandul tău. Ne-ai putea spune cam câte ore lucrezi pe zi sau pe săptămână pentru prezența ta online (adică în afara orelor lucrate pentru clienți, pentru Kooperativa 2.0 șamd) ?

Ehe, aici vine experiența pe care am acumulat-o. Pentru că nu sunt prezent în online decât în limitele decente și necesare. Screen Time, aplicația de pe telefonul meu, îmi arată că stau în medie pe internet pe telefon sub 2 ore pe zi. Da, sub 2 ore pe zi. Dar, când stau acolo, eficientizez la maximum activitatea. Și de aceea pare că sunt peste tot și că fac foarte multe. Bine, și fac multe, asta este drept. Dar sunt alții care fac și mai multe. Doar că lumea nu știe asta. Aici vorbim despre o mini-strategie de brand personal și de un absolut obligatoriu calendar de postări. De care să te ții. Și care în timp o să îți intre în obișnuință. Și o să te ajute să nu mai lași un an să treacă și să te întrebi ”cum dreaqu face Chinezu ăsta de e peste tot ?!” 😀

Din toate aceste pălării digitale pe care le porți, care-ți place mai mult și mai mult și de ce ?

Grea întrebare… Pentru că de mulți ani am decis să fac doar ceea ce îmi place. Sau, în cel mai rău caz, ceea ce nu îmi displace. Și îmi place tare mult ce fac. Partea de antreprenor cu Kooperativa 2.0 (deși de partea operațională este ”vinovat” asociatul meu Vlad Dulea), partea de influencer (atâta cât sunt), partea de consultanță și de cursuri, toate îmi plac. Așa că mi-e greu să aleg. Sau, dacă vrei să o dau pe un PR de ăsta deșănțat, aș zice așa : cea mai faină pălărie digitală pentru mine este că sunt Chinezu 😀

Chinezu la TEDx Baia Mare

Ce campanii, inițiative de brand ți-au plăcut cel mai mult în ultima vreme (și de ce) ?

Mie îmi place mult ce fac cei de la Revista Biz. Mi se pare că au găsit o excelentă strategie de a pune brandul la treabă și de a crea un curent, practic, în jurul a ceea ce fac. Îmi place tare mult cum reușesc să vadă niște mici trenduri, pe care să se urce. La ultima tabără social media organizată de ei (că și asta este o chestie excelentă pentru ecosistemul de marketing din România), noi câțiva mai bătrâni discutam că nu mai putem ține pasul cu cei tineri. Așa că Marta Ușurelu, șefa Biz, ne-a ascultat și a decis: o să facă #BizTechirghiol pentru noi.

Poate părea ceva așa mai de discutat la o bere, dar a urmări trendurile și a fi atent la ce se întâmplă pe piață pentru mine este decisiv. Și așa o să fie din ce în ce mai mult pentru din ce în ce mai multe branduri.

Ai ceva resurse extra pe care crezi că orice om de marketing și comunicare ar trebui să le citească / privească / urmărească / asculte ?

Volumul este disponibil aici.

Aș putea recomanda articolele de pe blogul meu din secțiunea digital sau antreprenoriat. Căci multe sunt bune. Câteva foarte bune. Și câteva proaste. Dar aș recomanda două cărți : Steve Peters – Paradoxul Cimpanzeului și Bobby Duffy – Pericolele percepției. De ce ne înșelăm aproape întotdeauna.

Ca oameni de marketing, cu cât suntem mai implicați și mai sus pe scara unei ierarhii, cu atât ar fi cât de cât ideal să știm chestiuni legate de – ca să o zic pe românește – cum funcționează creierii capului omului. Altfel, o să rămânem în aceeași capcană cu demografice clasice care în lumea asta modernă mai mult încurcă decât ajută…

Și pentru că internets, hai să încheiem cu o memă / imagine / funny video preferate, pe care le vezi iconice pentru perioada pe care o trăim ?

Simt intens că o să mă certe prietenii mei amatori de jazz, dar mema asta mie mi se pare o filosofie în sine…

Îți mulțumim și mult succes în toate activitățile tale !

Articole similare

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele