[Industrii Creative] De vorbă cu Mihai Gurei

Continuăm seria noastră de interviuri cu leaderi creativi cu un twist: am dat leapșa către alte industrii și, pentru că Modulul Media tocmai a demarat, am început cu prietenii noștri de la Radio Guerrilla.

Am stat de vorbă cu Mihai Gurei, producătorul emisiunii Life Design, înainte de epidemia și infodemia de coronavirus despre radio, ascultători, cum îți dezvolți o minte curatorială, tips & tricks pentru cei la început și, bineînțeles, surse de inspirație și #NeverStopLearning.

Iată că toate aceste surse, posturi de radio, filme și site-uri de design vin numai bine ca să ne mai degajeze și împrospăteze mintea. Enjoy & stay home! 🙂


Salutare, Mihai,

Ne poți spune, pentru început, cum a luat naștere pasiunea ta pentru design și mai ales design de obiect? Erai pasionat din copilărie, a început în adolescență, ai și studiat product design?

De zona estetică sunt atras din adolescență când a început să mă preocupe arta modernă și toate curentele ce au urmat după. Așa am ajuns să descopăr contribuția Școlii Bauhaus asupra domeniului artelor decorative și de acolo a mai fost un singur pas până la ceea ce se întâmpla la începutul anilor 2000 în zona designului de mobilier, mai ales în Italia. Am studiat Jurnalistică și încă din timpul facultății am avut acces la publicații de design în minunata bibliotecă a Institului Francez sau în cea de la British Council. Chiar dacă nu am studii în domeniu pot spune cu mâna pe inimă că am urmărit orice sursă de informație despre istoria designului și că asta a fost de altfel și baza filozofiei companiei Intro.

În lumea radio-ului cum ai intrat?

Aș putea spune că întâmplător. În anul doi de facultate un coleg mi-a sugerat să dau o probă pentru departamentul de știri de la Radio XXI (actualul Virgin). Am luat proba dar nu am făcut purici mulți la știri, am fost mai tentat de formatele de divertisment și cu sprijinul Cristinei Bazavan care mi-a fost mentor în acea perioadă de “aclimatizare” am început să realizez diverse formate de rubrici și emisiuni (unele alături de ea) legate de zona de cinema, cărți noi și altele.

Cum ți se pare că a evoluat marketingul cultural din România în ultimii… 10 ani să zicem?

Foarte bine. Inițiatorii proiectelor de acest tip sunt foarte preocupați de felul în care își poziționează și comunică brandurile. Este suficient să te uiți la cel fac de pildă cei de la DOR, The Institute sau Art Safari.

Poți observa și niște tendințe în viitor?

Mi se pare că vom vedea o sinergie între proiecte antreprenoriale diverse și zona estetică sau culturală. Brandurile și companiile vor dori nu doar să fie asociate ci să se implice direct în proiecte ce aduc beneficii reale comunităților.

Cum sunt ascultătorii Life Design? Și cum diferă ei de ascultătorii de la începutul carierei tale din radio?

Ascultătorii sunt la fel, dornici de un răgaz de respiro mental și sufletesc alături de muzică bună și ceva idei care să-I inspire și să le ofere o perspectivă pozitivă asupra uneori prea intensei noastre călătorii prin viață. Mă bucură să văd un reviriment al mediului numit radio, mai ales datorită podcasturilor. Faptul că ne putem cu ușurință curata muzica pe care o ascultăm nu ne împiedică să tânjim după vocea unui prezentator care povestește despre pasiunile și preocupările sale. Cred că ascultătorii emisiunii Life Design sunt persoane care sunt într-un proces de auto-descoperire în care își permit să facă loc în programul lor zilnic unor ritualuri de viață pozitive (atenție, nu rutine), momente în care să celebreze prepararea unei cafele excelente sau să savureze fără nici o altă distracție un film clasic.

Puteți asculta aici emisiunile Life Design.

Și, până la urmă, ce înseamnă, ce presupune conceptul de life design?

Așa cum menționam și mai sus în opinia mea înseamnă:

procesul prin care preluăm frâiele vieții noastre și pornim un proces de descoperire a ceea ce ne definește, ce ne “place”, ce ne încarcă cu energie pozitivă. Urmându-ne pasiunile redescoperim bucuria de a învăța, de a testa și ne raportăm inclusiv mai matur la ideea de greșeală ca parte intrinsecă din orice proces de învățare.

Fiind o zonă atât de conexă brandingului, și întrucât interviu nostru e destinat comunității de marketing & comunicare, ne dai câteva exemple din brandurile tale preferate – atât ca product cât și ca branding & advertising?

Voi menționa bineînțeles câteva companii din zona designului, precum Vitra sau Hay, vă sugerez să le descoperiți poveștile. Mă inspiră mult și abordarea revistei Kinfolk sau cea a grupului de creatori din spatele brandului Acne Studios.

Ai fost mentor în Academia Minților Creative de la Unicredit, există o mulțime de programe dedicate tinerilor creativi, start-up-erilor, avem și noi, în IAA România, programul MentorIAA dedicat studenților la marketing și comunicare.

Care ar fi sfatul tău pentru cei la început de drum, tentați să intre într-un astfel de accelerator?

Să se expună la cât mai multe idei, majoritatea le pot explora cu ușurință pe bloguri sau canale de YouTube de profil. Să învețe ce înseamnă colaborarea și să nu se teamă de experimente. Majoritatea poveștilor de succes au început cu niște decizii îndrăznețe lipsite de precedent. Să se raporteze cât mai constructiv la eșecuri ca la etape firești din evoluția lor ca lideri de organizații.

Dar pentru cei care nu sunt foarte hotărâți în ce direcție să o apuce?

Să încerce cât mai multe lucruri. Să facă voluntariat în diverse industrii și să pună cât mai multe întrebări. La un moment dat să ia o decizie și să pornească pe un drum. Din acel moment și până la excelență drumul devine mai bolovănos și mai anevoios. Să nu trăiască cu senzația că decizia de a porni într-o direcție nu poate fi schimbată atunci când simt că nu-i mai reprezintă. Dar asta nu se poate întâmpla după 3 luni.

Revenind la Product Design, un trend foarte pregnant acum e cel retro, de la viniluri (de care știm că ești și tu pasionat) la mobilier, obiecte upcycled șamd. Cum vezi asta, e ceva de viitor, ceva cu substanță sau mai degrabă un fad?

Respectul pentru trecut și obiectele ce au dovedit testul timpului rămânând relevante și în ziua de astăzi vor fi niște valori ce vor apreciate din ce în ce mai mult în epocile în care majoritatea lucrurilor vor deveni uniformizate și executate probabil de mașini industriale și roboți. O creație de mobilier de calitate semnată de un designer cu bună reputație va trece cu ușurință testul timpului și este o investiție excelentă, asemeni unei creații artistice. Avantajul este că poate fi și folosită 🙂

Tu de unde îți iei inspirația, practic, cum faci să rămâi branșat la trenduri, în general, nu doar în ce privește product design?

O minte curatorială se formează în timp pornind de la niște referințe foarte bine sedimentate (istoria artei și a designului de pildă) și expunerea constantă la referințe și idei noi.

Care pot veni pe calea unor publicații de profil, bloguri sau vizite în orașe active cultural (înzestrate cu o selecție bună de muzee, galerii independente, magazine sau locuri publice inspiraționele). Cel mai mare păcat al unui curator este să rămână “agățat” în niște referințe ale unei epoci trecute și să se încăpățâneze să creadă că “pe vremuri era mai bine”. Fiecare epocă este diferită și are provocările și deliciile ei.

Ce chestii mișto ai citit (cărți, reviste, articole), văzut (filme, video-uri, seriale) sau ascultat (în afară de Guerrilla, hehe)?

Păi este mai simplu să ascultați emisiunile de pe una din platformele de streaming (guerrillaradio.ro, Apple, Spotify, Mixcloud, Stitcher) unde cam asta fac, povestesc despre lucrurile care mă impresionează. Ascult muzică nouă și veche permanent și fac selecții pe care le puteți savura în emisiune. Alte podcasturi nu prea apuc să ascult, mai băgam înainte cu urechea pe Eclectic 24 al postului KCRW.

La seriale se pricep alții mai bine. Încerc să văd cât mai des filmele din selecția platformei de streaming Mubi, ultima peliculă care m-a pus pe gânduri a fost La Religieuse al lui Jacques Rivette. În general citesc multă non-ficțiune, în ultima vreme am devorat cărți despre vinuri și viticultură, recomand de pildă The Dirty Guide to Wine semnată de către Alice Feiring, o mare promotoare a vinurilor naturale.

În final, ne-am bucura să ne lași cu una-două piese pe care le-ai ascultat pe repeat în ultima perioadă 🙂

Să zicem Monogem cu Soy Lo Que Soy și Tame Impala cu It Might Be Time. În general rar rezistă vreo melodie pe repeat, sunt atât de multe cântece bune de ascultat.

Mulțumim, Mihai!

Articole similare