De vorbă cu Andrei Georgescu, profu’ de email marketing

Andrei Georgescu este Managing Director White și predă email marketing la Modulul Digital. L-am luat la întrebări despre rolul de profesor și noua generație de marketeri, despre industria de e-mail marketing și cum alegi un provider și i-am cerut câteva resurse de învățare relevante pentru domeniul său.

  1. Bună, Andrei! Ne poți spune care a fost motivația ta de a preda la Școala IAA și cum te simți după acești ani ?

Am observat că sunt mulți care se plâng că nu există oameni buni în piață și totuși nu contribuie în niciun fel la ridicarea și educarea pieței. Noi am început în 2003 ca White Image, vremuri în care clientul îți spunea ca are și el Outlook și că nu vede de ce ar face email marketing cu noi. Bineînțeles că atunci mi-ar fi plăcut ca oamenii cu care discut să aibă o idee despre ceea ce vorbeam.

Acum că am trecut prin procesul acesta oarecum dureros, mi se pare că e obligatoriu să fac orice îmi stă în putință să contribui la formarea viitorilor specialiști în marketing digital. Mi se pare chiar o super oportunitate că sunt în postura de profesor la Școala IAA.

Am avut ocazia să predau în mai multe contexte: la ASE de câteva ori, la câteva programe de master class. Iar sentimentul este că aici cursanții sunt mult mai engaged, mai implicați în procesul de învățare, mai responsabili.

  1. Care sunt provocările pe care ți le aduce acest rol de profesor ? Dar bucuriile ?

Cea mai mare bucurie este provocarea de a fi pe deplin înțeles 😊.

Provocările clar vin din a reuși să clarifici informația pentru toți cursanții, mai ales că domeniul ăsta legat de automatizări, date, email marketing este oarecum la granița dintre creativitate, tehnologie și informații mai matematice și în general oamenii creativi fug de cifre, iar cei cu cifrele nu își exploatează prea mult creativitatea, pentru că majoritatea consideră cifrele ca fiind adevărul.

Provocarea permanentă este de a mixa un volum de date aparent din domenii diferite în ceva care să pară prietenos și nu așa de complicat.

  1. În ceea ce îi privește pe cursanți, dar și în general, forța de muncă din industrie, observi schimbări referitoare la mindsetul, la profilul lor față de acum câțiva ani ?

Văd o mare diferență între cursanți și alți candidați din piață… în sensul că marea majoritate a cursanților pare mult mai engaged, mai dornică de informații.

Până la urmă curiozitatea este ceea ce diferențiază oamenii din piață în domeniul ăsta, cât de curios ești să afli permanent lucruri noi, cât de curios ești să înțelegi un brand, cât de curios ești să înțelegi un client dincolo de comportamentul declarat.

Din păcate oamenii pasionați din noua generație mi se par tot mai rari, mult mai focusați pe termen scurt, însă au un mindset mai adaptat digitalului. Mindsetul asta în ceea ce privește apropierea de digital e cel mai mare atuu, dar în același timp și cel mai mare dușman. Atuul lor vine la pachet cu faptul că înțeleg ușor anumite aspecte de bază legate de digital, problema vine din faptul că de multe ori consideră că le este ușor să intre în profunzime, să înțeleagă nuanțe și detalii, lucru care însă, din pacate, nu se întâmplă pentru că pentru a înțelege detalii este necesar să studiezi.

Mi se pare însă foarte important ca fiecare generație să aibă modele care să inspire prin performanță.

  1. Să trecem la zona ta de expertiză : ne poți spune care ar fi criteriile pe care un marketer trebuie să le aibă în vedere atunci când alege o agenție sau un serviciu de email marketing ?

Sunt două direcții, în funcție de obiectivele lor :

  • Partea tehnologică – dacă tehnologia poate răspunde cerințelor de business, din punct de vedere al funcționalităților cerute, al posibilităților de implementare dacă este vorba de integrări de date, al flexibilității pentru noi scenarii
  • Partea de consultanță – care poate acoperi atât aspecte puțin mai tehnice de genul „ce trebuie facut ca emailurile sa ajunga in inbox. Și mai e partea de consultanță în ceea ce privește procesele strategice ce țin de gestiunea datelor, de acuratețea lor, de integritatea lor ; consultanță în ceea ce privește realizarea și implementarea unor strategii creative privind procese de creștere a bazelor de date, de optimizare a comunicării din perspectiva unor obiective de business clare.

Ideea este foarte simplă : tehnologia este doar un tool, diferențele dintre succesul sau insuccesul unei strategii de email marketing sau automatizări este know how-ul marketerilor. Ok, poate fi și tehnologia atunci când vorbim de funcționalități foarte avansate.

Sursă.

In mare, piața tehnologică se împarte între tehnologii :

entry level : soluții focusate pe do it yourself, ușor de folosit, dar destul de limitate ca funcționalități și limitate dpdv customizări.

avansate : tehnologii foarte avansate, extrem de complexe, unde cam orice îți imaginezi se poate implementa, dar cu mari limitări pentru că necesită mult training și mult know how

middle market :  tehnologii care incearcă să aducă acele funcționalități foarte avansate într-o formă mai ușoară de folosit; aici ne considerăm a fi și noi poziționați.

  1. Care ar fi trendurile din e-mail marketing pe care ar fi bine să le urmărim ?

    Sursă.

Azi, când vorbești de email marketing, nu vorbești doar de trimiterea unor emailuri, vorbești de integrarea comunicării în cliclul de viață al clientului, vorbești de hyper personalizări, vorbești de automatizări/triggere, vorbești de integrarea content marketingului în ciclul de viață al clientului, de machine learning în automatizările de marketing, de colecții de date și data gathering, vorbim de big data – acestea sunt direcțiile în care va evolua email  marketingul în următoarea perioadă.

Așteptăm tot mai multe date din wearables, din gadgeturi, din obiectele cu care interacționam. Ele pot face email marketingul mai relevant pentru că practic contribuie la identificarea momentului potrivit, a persoanei potrivite, iar marketerii vor crea mesajul potrivit, prin creativitate.

  1. Câteva sfaturi pentru tinerii din marketing și comunicare, fie că sunt la început de drum fie că deja lucrează ?

Sfatul este să se asigure că fac ceea ce le place. Este principalul criteriu atunci când încerci să faci diferența dintre două persoane la început de drum. În primul rând este important să-și aleagă specializarea sau chiar domeniul unde simt că au cele mai mari satisfacții și care răspunde pasiunilor lor.

Pasiunea este foarte importantă pentru că pasiunea îi împinge să studieze cu mai multă plăcere.

Sursă.

Chiar și dacă este doar un job, diferența vine din cât de mult studiază. Marketingul nu este un domeniu în care lucrezi 8 ore pe zi. Este un domeniu în care trebuie permanent să ai urechile deschise să asculți ce vorbesc oamenii în metrou, să vezi ce face concurența clientului tău, să vezi ce trenduri noi au apărut în piata și așa mai departe.

  1. Momentul pentru doza de inspirație. Motto-ul Școlii este Never Stop Learning. Tu ce resurse folosești și ne poți recomanda ca să stăm la curent, să nu ne oprim din învățat?

Gary Vee.

Sunt un mare fan al Marketing Sherpa și al Marketing Experiments pentru partea de optimizare de marketing.

Pentru trenduri îl urmăresc constant pe  Robert Scoble  și Gary Vaynerchuk.

Pentru discuții mai specifice, trenduri, tehnologie, evoluție urmăresc blogul Sales Force și blogul Oracle – Marketing Cloud.

Articole similare