Ana Androne este Marketing Manager la Nemira Publishing și tocmai ce a absolvit Modulul Strategie de Marketing și Comunicare Digitală, ediția a 12-a, ca șefă de promoție 🎓 Am vrut să aflăm cum a fost pentru ea experiența la Școala IAA în contextul cursurilor online.
Salutare, Ana,
Ne bucurăm că ai avut încrederea, curiozitatea și ambiția de a urma Modulul Digital pe timp de pandemie ! Felicitări de asemenea!
Care ar fi o idee singulară, clară, pe care ai luat-o cu tine din întregul curs?
Am în minte permanent înțelegerea consumatorului și mă educ să nu gândesc niciodată după principiul „îmi place” sau „nu îmi place”. Trebuie să rămânem consumer centric și să răspundem permanent la întrebarea : Cum suntem relevanți pentru oameni ?
Ce parte a modulului – exercițiu, dezbatere, curs – te-a încântat cel mai mult ?
Greu de spus. Fiecare etapă mi-a dat aripi și a adus un plus de valoare experienței mele.
Întregul curs mi-a creat de fapt un mod de gândire. Andrei ne spunea la fiecare întâlnire :
Nu vă învățăm o rețetă, nu vă dăm un template.
E important să înțelegem anumite principii. E important să învățăm să punem întrebările care trebuie ca să ne dam seama dacă am pus ingredientele potrivite în strategie. E despre a învăța să păstrăm cu rigurozitate firul logic al tuturor ideilor în elaborarea strategiei de digital.
Digitalul e un mediu ongoing. Acest curs ar trebui să fie în curricula obligatorie a tuturor oamenilor de marketing și comunicare interesați de o construcție pe termen lung în jurul unui brand.
Ne poți spune câte ceva despre jobul tău actual și despre cum crezi că vei putea pune la lucru noțiunile acumulate în cadrul Modulului Digital?
I have a wonderful job ! De vreo 15 ani în publishing 😊

Marketingul în publishing este despre:
- Telling people about the next book.
- Is about breaking through the noise.
- It s how you get and keep people’s attention.
- It’s also about building audiences and communities for authors and imprints and keeping them hungry for the next instalment.
Pe scurt (foarte scurt chiar😊), jobul meu se referă la conectarea potențialilor cititori cu cele mai bune cărți noi publicate. Implicată chiar de la etapa de achiziție (care este momentul în care preluăm un nou manuscris) până la publicare, echipa mea știe unde și cum să ajungă la publicul potrivit pentru fiecare carte. De la campanii de gherilă la conexiunea digitală și outdoor, marketingul îi ajută pe cititori să găsească noul titlu despre care vorbește toată lumea.
În condițiile în care componenta digitală a căpătat o importanță strategică, chiar vitală pentru toate businessurile, iar ritmul de apariție și de adopție de noi instrumente în mediul digital este foarte accelerat, suntem nevoiți să ne adaptăm permanent.
Strategia de digital este o investiție pe termen lung care ajută la construirea unei relații cu targetul nostru. Este foarte important să ne ascultăm potențialii clienții (acești Homo Digitalium), care sunt tensiunile/nevoile lor (dar nu neapărat în raport direct cu produsele noastre).
La Nemira vrem să construim o poveste frumoasă. Digitalul este un multiplicator de valoare care aduce mai multă consistență și coerență în felul în care editura promovează lectura și crește gradul de loializare și de atașament emoțional cu cititorii. Construind o comunitate de booklovers (readers for the future) care să promoveze mai departe puterea lecturii de a deschide lumi, suflete, minți și în același timp un brand puternic, cu un teritoriu cultural viu.
Ai văzut vreo campanie sau vreo inițiativă de brand care să te încânte recent (ultimele câteva luni sau ultimul an) ?
Campaniile Heineken din 2020 și respectiv 2021 –#SocialiseResponsibly platform : „Ode to close” și „We’ll meet again”.
Pornind de la niște insight uri foarte bune, Heineken spune povești în care se regăsesc oameni din întreaga lume. În 2020, mesajul a avut ca focus siguranța clienților. Iar campania lansată anul acesta este un manifest cu un mesaj plin de speranță pentru viitor, aducând în prim-plan nevoia de socializare într-un mod responsabil, în întreaga lume.
Aș menționa aici și campania BT #CumpărăDeLângăTine, un challenge menit să sprijine afacerile locale, un gest de solidaritate față de antreprenorii români.
Dar din afara industriei, ce conținut urmărești ? Ne poți recomanda un podcast fain pe care l-ai ascultat, sau o lectură bună, un film ori un serial ?
Podcasturile pe care le ascult cu plăcere, oricând :
Un podcast despre plăcerea şi uimirea de a scrie. Invitaţi sunt scriitori, jurnalişti, copywriteri, bloggeri şi oricine scrie cu poftă şi nu s-ar putea opri din asta nici dacă ar vrea.
The Vast & Curious – cu Andreea Roșca
Sunt conversații cu antreprenori de succes din România despre gândirea și experiența umană din spatele performanței, victoriile, căderile, strategiile, practicile, fricile și emoția din business.
To read or not to read. This is never the question. Pentru că tot vine vara, vă recomand trei cărți de pus în bagaj, oriunde veți călători:
Sunt cărți de care m-am îndrăgostit dinainte să le citesc, făcând research pentru campaniile de marketing și comunicare și vorbind cu colegii din redacție care le recomandau drept BIJUTERII LITERARE.
Pachinko, de Min Jin Lee – O poveste frumos făurită despre dragoste, pierdere, hotărâre, noroc și perseverență.
“Învaţă tot! Umpleţi mintea de cunoştinţe – e singurul gen de putere de care nu te poate priva nimeni.”
Un gentleman la Moscova, de Amor Towles – Povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.
Da, se gândea, lumea chiar se învârtește. De fapt, se învârtește în jurul axei sale, așa cum se învârtește în jurul soarelui. Și galaxia se învârtește, o roată într-o roată mai mare, scoțând un zgomot cu totul altfel decât cel pe care-l scoate ciocănelul dintr-un ceas. Și poate că, atunci când se aude sunetul acela celest, oglinda își va atinge scopul ei mai adevărat – să-i dezvăluie omului nu cine își închipuie el că e, ci omul care a devenit.
Cât aur ascund aceste coline, de C Pam Zhang – O carte despre amintirile care leagă și dezleagă familii și despre dorul de un loc care se poate numi acasă.
Ce poate să însemne acasă, când Ba le-a făcut să trăiască o viață atât de neliniștită? A vrut să facă avere dintr-o singură lovitură și toată viața și-a împins familia din spate, ca un vânt de furtună. Mereu spre ceva mai nou. Mai sălbatic. Promisiunea bogăției și-a strălucirii grabnice. Ani întregi a căutat aur, zvonuri de pământuri neatinse și cărări nebătute. Întotdeauna dădeau peste aceleași dealuri ruinate, secătuite, peste aceleași pâraie sufocate de moloz.
Pe final, ai vreun GIF / meme / tweet iconic pe care vrei să-l arunci către comunitatea de marketers & advertisers?
