Din viața unei consultante. Povestește Cătălina Nicolau.

Cătălina Nicolau este consultant independent în comunicare strategică. După o experiență în diferite departamente de brand și după ce a absolvit Modulul Digital, Cătălina s-a hotărât să încerce un nou drum, cel al unui business independent.

În această toamnă, a revenit la Școala IAA ca profă asistentă tot la Modulul Digital, la cursul lui Andrei Lăscuț. Am întrebat-o despre parcursul ei profesional și despre experiența din bancă versus cea de asistent:

Salutare, Cătălina! Ești una dintre absolventele Scolii IAA. Ne poți spune pentru început despre experiența ta de la Școală ?

Mereu spun că am luat cel puțin două decizii foarte importante pentru dezvoltarea mea profesională:

  1. Să fiu într-un ONG: Business Organization for Students
  2. Să mă înscriu la Școala IAA

Nu a fost o scoală tipică, plină de teme lipsite de sens, ci a fost o scoală care m-a provocat mai mult decât mă provoca job-ul la momentul respectiv. A fost locul în care am îndrăznit să lucrez la campanii de marketing fară să mă blochez de “Sigur nu o să treacă” sau “În ce lume ar aproba cineva așa ceva”. Pare simplu, pare că toată lumea care lucrează în Marketing sau Advertising știe asta. E una când iți vin ideile și le lași să treacă, dar e cu totul și cu totul altceva atunci când le dai o șansă și lucrezi în continuare pe ele chiar dacă nu se vor implementa. Este un exercițiu extrem de util pentru fiecare în parte.

Cum ai integrat gândirea strategică deprinsă în Școală în joburile tale ?

Am reușit să o integrez atât în momentele în care trebuia să vând intern niște idei pentru niște proiecte mici, cât și în prezentările pe care le făceam pentru următorii 2,3 ani pe brandurile pe care lucram la momentul respectiv.

Dar cel mai mult o aplic acum, când lucrez pe cont propriu. 🙂

Acum ești consultant strategic pentru diferite businessuri aplicând tot principiile învățate la Modulul Digital. Cum funcționează ? Cum înțeleg clienții tăi nevoia de strategie – cât din jobul tău e de fapt și o misiune de educare ?

Funcționează foarte bine atunci când vorbim de start-ups. Clienții sunt deschiși, înțeleg gândirea și nu au atât de multe persoane implicate astfel încât să fie nevoie de n aprobări.

Sunt încă la început, dar în acest moment, prioritatea mea este să acord foarte multă atenție clienților deschiși, să aplicăm strategia cap-coadă și apoi să pot demonstra beneficiile acesteia prin exemple concrete.

Ne poți povesti o zi din viața unui consultant de comunicare strategică ? Suntem curioși de provocări, bucurii, de cum îți găsești clienții și care e relația cu ei.

Nici o zi nu prea seamănă cu cealaltă. Am o zi pe săptămână în care îmi propun să stau acasă/ sau într-un loc friendly și să lucrez toată ziua la propuneri/ rapoarte etc. Apoi sunt mereu pe la întâlniri, conferințe, dar cu laptopul după mine.

Cea mai mare provocare pentru mine a fost partea de “time management”. Pe lângă faptul că acum am nevoie de foarte multă inspirație (și nu vine așa la comandă) nu am o ora fixă la care mă pun la birou și încep și lucrez și la 6 mă ridic și gata. E mai greu cu auto-disciplina, dar am reușit să îmi fac tot felul de obiceiuri și ușor, ușor simt că se prinde și disciplina asta de mine.

Când vorbim de bucurii.. Nu mă așteptam să am atât de multe. Proiectele micuțe mi-au adus bucurii mult mai mari decât mă așteptam.

Clienții au venit doar prin recomandări până acum. Am avut noroc ca în ultimii ani să dau de niște oameni foarte faini cu care am lucrat bine și care au încredere în mine și în entuziasmul meu.

Pentru implementarea strategiei ai și o echipa pe care o recomanzi, astfel încât să ai un overview pe întregul proces sau rămâne la latitudinea clienților ?

Depinde de client, dar de obicei nu recomand agenții, ci oameni.

Am cunoscut foarte mulți oameni foarte buni în agenții. Deschiși, smart, îndrăzneți și cu care m-am și împrietenit între timp. Așadar, atunci când recomand o agenție, prima dată caut locurile în care sunt ei în acest moment.

Agenția cu care lucrez cel mai mult este Aim at Heart. 🙂

Ai revenit anul acesta la Școală în spațiul dintre catedră și bancă, să spun așa, ca asistentă pentru Andrei Lăscuț, care la această ediție este remote. Cum a fost pentru tine această experiență ?

A fost o veste foarte, foarte bună. Faptul că ați avut încredere în mine să îmi asum acest rol a fost foarte important.

M-am relaxat atunci când am văzut ce generație faină de oameni am avut noroc să prind. Sunt niște oameni deschiși, constructivi și curioși.

Cea mai faina zi a fost ultima, atunci când au prezentat proiecte cap-coadă. Am învățat încă o dată atât de multe lucruri de la ei încât pentru mine a fost una dintre cele mai faine zile de marketeer de până acum.

Îți place rolul de la catedră ?

Da, da. M-aș întoarce oricând. Partea faina e că parcă înveți și mai multe lucruri așa. You REALLY never stop learning. 🙂

Cum vezi tu educația de marketing și comunicare locală ? Și ce crezi că ar trebui să facem împreună, ca industrie, pentru a îmbunătăți nivelul ?

Cred că există un potențial imens de dezvoltare a educației pe Marketing în  Romania. Da, înveți multe lucruri “on the job” dar nu este suficient.

Totodată, cred că mai presus de orice resursă de învățare, ar trebui să deblocăm niște gândiri care nu ne lasă să ajungem la potențialul nostru maxim.

Cred că ne blocam foarte mult în “sigur nu aprobă nimeni”  sau “rolul meu este prea mic pentru așa ceva”. În primul rând ar trebui să ne asumăm responsabilitatea asta de a schimba ceva sau de a face lucrurile «mai bine» atunci când vorbim și de proiecte mai mici. Proiecte care nu par că ar avea vreun impact chiar dacă sunt făcute cap-coadă așa cum ar trebui făcute.

Oricare ar fi rolul nostru într-o echipa de Marketing (de la Trainee la Marketing Director) avem puterea, dar și responsabilitatea de a influența lucruri. În Marketing nu se poate altfel. 🙂

Să ne consumăm mai puțină energie pe lucrurile distructive (frustrări) și mai multă pe lucrurile constructive.

Asta am învățat atât din experiența mea de până acum, dar și de la Andrei Dumitrașcu. Am avut și noroc să fie șeful meu atunci când eram junior și m-a încurajat mereu să am încredere în puterea lucrurilor de care sunt direct responsabilă. Oricât erau ele de mici.

Time for inspiration: Ce campanii, inițiative de brand te-au încântat în ultima vreme ?

Prima care îmi vine acum în minte este “Trăiască capra vecinului”.

A fost îndrăzneață, cool, autentică și reală.

Pentru că Școala IAA e despre #NeverStopLearning, care sunt sursele tale care te ajută să îți menții motivația și inspirația ? De la cărți, reviste, podcasturi, filme – orice din și din afara industriei.

În primul rand, oamenii. Oamenii cu care am lucrat și oamenii cu care încă mai lucrez. Oamenii cu care nu am lucrat direct niciodată, care este posibil ca nici măcar să nu își mai amintească de mine, dar de la care am “furat meserie” chiar și așa.

Oamenii sunt cei care m-au inspirat, m-au ascultat și au apreciat curiozitatea și pasiunea mea pentru tot ce ține de Marketing.

Ar mai fi cărțile:

  • Good to Great (James C. Collins)
  • Poziționarea (prima carte de Marketing pe care am citit-o vreodată)
  • Gratuit (Chris Anderson)
  • Arta războiului (Sun Tzu)
  • Gold Mine Effect (Rasmus Ankersen) – un scurt rezumat animat în video-ul de mai jos:

Dar mă inspiră foarte mult și cărțile SF :

  • Sfârșitul Copilăriei (Arthur C. Clarke)
  • Silozul (Hugh Howey)
  • 2001 : Odiseea Spațială (Arthur C. Clarke)

Mai citesc zilnic articolele lui Seth Godin. Nu sunt mereu de acord cu ele, dar sunt un exercițiu bun.

Îți mulțumim, Cătălina, mult spor în tot ceea ce faci!

Articole similare